Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Szőnyeg - ún. Talis futószőnyeg

A népies kaukázusi szőnyegművészet virágkora a 18-19. század. A havasi legelőkön, hegyi falvakban vastagabb, durvább, az alacsonyabban fekvő területeken és a városokban vékonyabb, finomabb struktúrájú szőnyegek készültek nagy számban. Mustrájuk rendkívül változatos, ugyanakkor a világos kompozíció, a tisztán geometrikus vagy geometrikusan stilizált díszítés és tiszta, harsogó színvilág jellemző rájuk. A korábbi darabok mintázata egyszerű, nagyvonalú, később a rajz bonyolultabb lett, a színek között pasztelltónusok jelentkeztek.

Mustra alapján csak egy-két típus: pl. a "Cselaberd"-, "Zejszhur"- és "Talis"-szőnyegek határozhatók meg. A legharmonikusabb kaukázusi munkák közé tartoznak a "Talis"-ok. Formájuk keskeny, hosszú, középmezőjük üres vagy csillagokkal, csillagsorokkal díszített, alapszínük kék vagy aranysárga. A bordűr dísze is szigorúan kötött: nagy rozettával váltakozó négy kis rozetta.

Szerk.: Lovag Zsuzsa: Az Iparművészeti Múzeum. (kézirat) Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1994. - Nr. SZ/59. (téves ltsz.mal) (Batári Ferenc)

Gombos Károly: Régi kaukázusi szőnyegek. Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár, 1983. - Nr. 27.

Batári Ferenc: Kaukázusi szőnyegek. Kiállítás a Miskolci Galériában a Budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből. , Miskolc, 1977. - Nr. 7.

Szerk.: Radocsay Dénes, Farkas Zsuzsanna: Az európai iparművészet remekei. Száz éves az Iparművészeti Múzeum. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1972. - Nr. 301. (téves ltsz.mal)

<< Vissza a találati listához