Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Csipkeszegély - ún. albacsipke

 • Leltári szám:

  10676

 • Gyűjtemény:

  Textil- és viseletgyűjtemény

 • Készítés ideje:

  17. SZÁZAD 2. FELE

 • Készítés helye:
 • Anyag:
 • Technika:
 • Méretek:

  hosszúság: 250 cm
  szélesség: 30 cm

Varrott, az ún. point gros de Venice, az alap huroköltéses pálca velencei pikóval. A minta huroköltés domborított alátöltéssel, szélén rögzített pikósorral. A díszítés huroköltés köztes fonallal, a relief széléhez kapcsolodó díszöltésvariációk huroköltéssel készültek, anyaga len.

A 17. század elején Velence az itáliai varrott csipkék készítésének központja. A 16. század végén a szabad vonalvezetésű, későreneszánsz punto in aria csipkék körvonalát, a jobb tartás végett utólag ún. huroköltéssel kezdték megerősíteni. Ez az utólagos kontúrozás a 17. század elejére olyan mértékűvé vált, hogy a nagy, stilizált indák és más növényi motívumok plasztikussá, domborúvá váltak, amit a fény-árnyék hatás tovább fokozott. Igy alakult ki a 17. század elején "velencei domború", más néven "point gros de Venice" csipke. Szép példáit találjuk e jellegzetesen barokk stílusú csipkéből készült zsabóknak, galléroknak, kézelőknek és albaszegélyeknek a kortárs festményeken. Az itt bemutatott csipkesáv egykor alba szegélyét díszitette, ezért nevezzük albacsipkének.

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - textil 78.

Oberschall Magda: Országos Magyar Iparművészeti Múzeum. Vezető a múzeum gyűjteményeiben. Csipkeművészet. Athenaeum Kiadó, Budapest, 1932. - II/1.

Szerk.: Csányi Károly: Az Országos Magyar Iparművészeti Múzeum gyűjteményei - az iparművészet rövid történetével. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1926. - Nr. 134.

<< Vissza a találati listához