Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Csomagolókendő - ún. bohcsa

Vászon, anyaga Z sodratú len, hímzése szövőöltéssel az ún. törököltéssel és láncöltéssel készült. Anyaga kétágú S sodratú vörös, kék, fehér és zöld selyem.

A vászon alapú, ún. "könnyű hímzések" készítése az oszmán-törököknél főként a házi foglalatosságok közé tartozott. A nehéz hímzésekkel és a szövetekkel ellentétben nem vonatkoztak rájuk szigorú előírások és nem voltak a céh ellenőrzésének alárendelve, így rajzuk, színezésük sokkal egyénibb és szabadabb. A török háztartásokban számos négyzetes és téglalap alakú kendőt, terítőt használtak.

A négyzet alakú kendők egyike a bohcsa, vagy bogcsa, egy kb. 120 x 120 cm-es, gyakran bélelt csomagoló kendő, melynek egész felületés hímzés borítja. Négy sarkát középen batyuszerűen összehajtva ruhaneműket, apróbb tárgyakat tároltak, illetve szállítottak bennük. A hasonló méretű turbántakaró kendőt a közepét díszítő kör különbözteti meg a bohcsától.

Pásztor Emese: Spectacle and Splendour. Ottoman Masterpieces from the Museum of Applied Arts in Budapest. Sharjah Museum of Islamic Civilization, Sharjah, 2016. - Cat. 8

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - textil 55.

Pásztor Emese: Oszmán-török hímzések az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből (16-19.sz.). Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - Nr. 3.

Gombos Károly: Régi keleti hímzések Rodosztól Bokharáig. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1981. - Nr. 14.

<< Vissza a találati listához