Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Díszdoboz - fedelén Vénusz alakjával, oldalán a művészetek allegorikus ábrázolásával

Hengeres doboztest, kerek, domború fedéllel. A doboz nyílását és fedelét levélfrízzel díszített bronzpántba foglalták. Hátul zsanérral nyílik, a fedél elöl palmettás csattal záródik. A doboztesten a zene, a vígasság, a festészet, a szobrászat, a tudomány allegorikus ábrázolása, puttócsoportokkal és nőalakokkal, bőven alkalmazott attribútumokkal. A virágrozettás és geometrikus, hármas frízzel kereteit fedélen Vénusz heverő alakja, őt szépítő puttók között, lábánál tegez, nyilakkal, az égen csókolózó galambpár.

A domborműves felület, az élénk színekkel való árnyalt, rajzos festésmód az 1740 körüli nápolyi, Capo di Monte-készítmények, az ún. mezzo rilievo porcelánok előadásmódját követi. De a csoportozatok összetétele, szereplői, az ég, felhők színezésmódja a nápolyi előkép naturálisabb és banális utánzását mutatják.

A hivalkodóan nagyméretű díszdoboz belsejében a máz felett színes, meisseni jellegű virágok elszórtan.

A márkajelzés a Capo di Monte-készítményeket felújító Ginori gyár (Doccia) 1818-1835 és 1850 utáni jelzéseihez igen hasonló, de feltehető, hogy a türingiai gyár készítménye a tárgy, amely az imitáció szándékával alkalmazta a már bevezetett márkához megtévesztően hasonló jelzést.

Batári Ferenc, Vadászi Erzsébet: Historizmus és eklektika. Az európai iparművészet stíluskorszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1992. - Nr. 205. (Csenkey Éva)

<< Vissza a találati listához