Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Díszkorsó

A Giergl cég 1886-ban egy 116 tételt számláló, majd 1898-ban egy 62 tételből álló, részben saját készítésű, részben külföldi darabokból álló üveggyűjteményt adományozott az Iparművészeti Múzeumnak. Az itt bemutatott díszváza az 1898. évi adomány részeként került az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe. A Giergl cég ajándékozási jegyzékében (IM Adattár, KLT 482/1) a tárgy a Magyaros, népies stylusban, különösen Vidéky és Hollós tanárok (t.i. Vidéky János és Hollós Károly, a Székesfővárosi Iparrajziskola tanárai) rajzai nyomán készült tárgyak között szerepel, mint magyaros parasztkorsó, szegfű- és gránátalma-motívumos díszítéssel.

A korsó ornamentikájához Hollós Károly - Vidéky János - Werdenstetter Szilárd: Asztalterítő-tervezetek (Budapest 1885) című mintakönyvének 1. számú, Hollós Károly által tervezett mintalapja szolgált előképül, amely egy kamuka-abroszhoz való mintát ábrázol. (ld. IM Könyvtár, RF 555.2.) Ugyanezt a mustrát később újra közölte a Mintalapok című kiadvány-sorozat Szövő- és nőipar alcímű, 1900/3. számú füzete a 135. lapon (ld itt).

Szerk.: Basics Beatrix, Györgyi Erzsébet: Művészgenerációk - a Györgyi-Giergl család három évszázada. Budapesti Történeti Múzeum, Budapest, 2007. - Nr. 6.38.

<< Vissza a találati listához