Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Gyűrű - gyémánttal

A gyűrű felső harmadában csigás elemekből formált, plasztikus sínjét tábla gyémánttal foglalt csonka gúla idomú, tagolt foglalatú fejrész koronázza. A felső részén karéjos kiképzésű foglalat teljesen elfedi a kő oldalát. A mérete alapján egyértelműen női gyűrűt egykor értékes zománcdekoráció színesítette. A fehér, zöld és fekete - mára már csak nyomokban jelenlévő - zománcszínek a felső harmad belső oldalára is kiterjedtek. A foglalatos fejrész belső oldalának sugarasan zománcozott kialakítása jellegzetes sajátosság a manierista ékszerművészetben. Zománcdísze híján lehetőség adódik arra, hogy a gyűrűt szinte nyers öntvény állapotában lássuk.

A 16-17. századi forrásokban gyakran olvashatunk jegyajándékul adott gyémántos gyűrűkről, mivel a gyémánt az állhatatosság és hűség kifejezője volt. Minden bizonnyal e gyűrű is ebből a célból készült.

Szerk.: Mikó Árpád, Verő Mária: Mátyás király öröksége. Késő reneszánsz művészet Magyarországon (16-17. század). Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2008. - Nr. XI.124. (Simonyi István)

Prékopa Ágnes: Európai zománcművesség a középkortól a szecesszióig. Válogatás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeiből. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1991. - Nr. 12.

<< Vissza a találati listához