Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Hirdetőtábla

Az 1893-1896 között épült, Lechner Ödön - Pártos Gyula építészpáros által tervezett Iparművészeti Múzeum az első szecessziós középület volt Budapesten. Bár az épület számos szempontból még őrzi a historizmus hagyományait, építészeti elemei (keleti, indiai, perzsa dekoratív formák) és díszítőmotívumai (a népi és úrihímzések virágai, keleti eredetű díszítmények) már a Lechner által teremtett magyaros szecesszió elemeiből állnak. A berendezés néhány darabja is az új stílus szellemében készült.

A Thék Endre által kivitelezett hirdetőtáblát eredetileg kiállításokon használták: a textilek, grafikák bemutatására alkalmas tárgy több korabeli fényképen is feltűnik. A kiviteli rajzok is ismertek, feltételezhetjük azonban, hogy a tervezésben az építész is részt vett.

A kerekeken mozgatható, álló téglalap alakú, két részre osztott, üvegezett bútordarab belső keretei aranyozottak, külső lécei vésett vonalakkal díszítettek. A lechneri motívumok a hirdetőtábla alsó részén elhelyezett vésett és aranyozott, népi hímzéseket idéző virágokkal díszített mezőben, a felső pártázaton és a kétoldalt elhelyezett oszlopfőszerű tagozatokon láthatók.

A hirdetőtábla az új stílus első darabjai közé tartozik, elemei már a virágzó szecessziót előlegezik meg.

Somogyi Zsolt: A magyar szecesszió bútorművészete.. Corvina Kiadó, Budapest, 2009. - Nr. 1.

<< Vissza a találati listához