Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Kárpit - Falusi pár (Hazatérés)

A csöndes, békés hangulatot árasztó kárpit egyike az 1900-as Párizsi Világkiállításon bemutatott faliszőnyegeknek. A kiállításon a Faragó Ödön tervezte, Bernstein József és fia által kivitelezett férfi fogadószoba falán függött. Stílusa a kor festészetéhez áll közel. E korai magyar kárpitokat a paraszti élet mindennapi eseményei, a hazai táj szépsége ihlette. Az aratásból hazatérő parasztpár a képmező jobb sarka felől vezető úton ballag a kanyargó ösvény végén előbukkanó, távoli falucskába. Az átlós kompozíció még képszerű, de a barna körvonalakkal keretezett, árnyalás nélküli színfelületek, a bal sarokban kanyargó patak tükrében csillámló fények, a vízből kiálló sáskötegek, a göcsörtös törzsű, düledező fák ábrázolása, az élénk sárga, zöld, rozsdabarna színek nemcsak a napnyugta vibráló hangulatát érzékeltetik, hanem az új stílus dekoratív törekvéseit is példázzák.
Szerk.: Szilágyi András, Horányi Éva: Szecesszió. A 20. század hajnala. Az európai iparművészet korszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1996. - Nr. 9.19. (László Emőke)

Szerk.: Lovag Zsuzsa: Az Iparművészeti Múzeum. (kézirat) Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1994. - Nr. 138.

László Emőke: Képes kárpitok az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. II. Európai és magyar kárpitok a 19. sz végétől a II. világh.ig. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1989. - Nr. 7.

<< Vissza a találati listához