Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Kárpit - Juhászbojtár

A képmező előterében, a szemlélőnek háttal, a nyáját hazaterelő juhászbojtár félalakját látjuk. A kárpit fölső szegélye belevág pörge karimájú kalapjába, alsó szegélye pedig a szűrgallér aljába. A bal kezében juhászkampót tartó bojtár figyelő arcát félprofilba fordítja. A pásztor szűrgallérjának élénkvörös színekkel megszőtt népművészeti motívumai, az oldalkeretek népművészeti tárgyakból (kulacs, sallang) formált díszítményei éles ellentétet alkotnak a háttér visszafogott ábrázolásával, a juhok kontúrvonalas rajzával, az épületek és kazlak tagolatlan sárga és barna színeivel. A kárpit az európai szecesszió törekvéseit a magyar paraszti életből vett témával és a magyar népművészet díszítőelemeivel kapcsolja össze.

A Juhászbojtárt a közönség először az 1899-es karácsonyi kiállításon, majd az 1900-as Párizsi Világkiállításon láthatta. További leszövései a szegedi Móra Ferenc Múzeumban (Ltsz. Ip. 78.10.1.) ill. pécsi és budapesti magángyűjteményekben találhatóak.

Szerk.: Veszprémi Nóra: Vaszary János Gyűjteményes kiállítása (1867-1939). Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2007. - Nr. 334.

Szerk.: Kárpáti László, Kostyál László, Veres László: A vidék szecessziója. , Szolnok, 2005. -

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - textil 5.

Szerk.: Szilágyi András, Horányi Éva: Szecesszió. A 20. század hajnala. Az európai iparművészet korszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1996. - Nr. 9.20. (László Emőke)

László Emőke: Képes kárpitok az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. II. Európai és magyar kárpitok a 19. sz végétől a II. világh.ig. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1989. - Nr. 8.

<< Vissza a találati listához