Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Kiállításfotó - dolgozószoba berendezése ("művészember otthona") az 1906. évi milánói világkiállításon

 • Leltári szám:

  FLT 4787

 • Gyűjtemény:

  Adattár - fényképgyűjtemény

 • Alkotó:

  Nagy, Sándor (1869-1950) / illusztrátor
  Simay, Lajos / kivitelező

 • Készítés ideje:

  1906

 • Készítés helye:
 • Anyag:
 • Méretek:

  magasság: 24 cm
  szélesség: 30 cm

A Milánói Világkiállítás egyik nagy érdeklődést kiváltó enteriőrje volt a Nagy Sándor nevéhez kapcsolt művészotthon vagy művészember otthona címen ismertté vált alkotás. A Magyar Iparművészet című folyóirat három fényképen mutatta be az együttest.

A magyar pavilonnak ezen a részén legalább négy enteriőrt rendeztek be: nappalit, férfi dolgozószobát, hálószobát, játszósarkot azonosíthatunk a felvételeken. A bútorok jelentős részét azonban nem Nagy Sándor tervezte - a gyerekbútorok biztosan Undi Mariska alkotásai, a dolgozószobában Toroczkai Wigand Ede karosszékét fedezhetjük fel. A "művészember otthona" így a Gödöllői Művésztelep alkotóinak összművészeti remeke lett. Nagy Sándor maga a kiállítóteret tervezte - feltehetően Medgyaszay Istvánnal együtt.

A faszerkezeteket, a deszkákkal burkolt mennyezetet egyszerű faoszlopok tartják, az oszlopfők faragott, áttört, vésett, festett, a szűrhímzéseket idéző népi motívumok díszítették. A központi teret gerendákból-deszkákból kialakított famennyezet fedte. A lépcsőfeljáró korlátját hullámzó, növényi szárakra emlékeztető faragott elemek alkották, szabálytalan és kerek áttörések díszítették.

A teljes lakást bemutató művészotthon a gödöllői alkotók elveit foglalta össze. A népi ihletésű bútorok, textilek, faszerkezetek, falfestések, az eltérő enteriőrök ellenére is egységes hangulatot, a megtalált "tiszta forrás", a népművészet elemeinek polgárivá formálását mutatja.

Nagy Sándor terveit Simay Lajos asztalosmester kivitelezte.

A felvétel közölve: Magyar Iparművészet, 1906, 202.

Somogyi Zsolt: A magyar szecesszió bútorművészete. Corvina Kiadó, Budapest, 2009. - Nr. 72.

Építő Ipar. , , 1910. -

Györgyi Kálmán: Az iparművészet a milanói kiállításon. Magyar Iparművészet., 9. (1906), 163-219:202.(képpel)

<< Vissza a találati listához