Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Kis kabinetszekrény - ún. Schreibtisch

A lenyitható előlapot és a két oldalt perspektivikus romok díszítik. A széttört, kőrakású ívek és oszlopok között egy-egy ledőlt oszlopgerenda mered felénk. Az összevissza meredező "halott" rom-ábrázolással ellentétben áll a növényi dísz, az összes analóg emléken is előforduló fűcsomó, melyet bogyók díszítenek. A lehajtható lap mögött ajtóval záródó kis fülkét kis fiókok fogják közre. Motívumai az előlap és oldallap perspektivikus romjaihoz hasonlóak, az arányoknak megfelelően itt sokkal kisebbek és kevésbé részletezők. A lehajtható lap belső oldala és a tető új motívumokkal gazdag. Hangszerek: lant, vonós-lyra, egy görbe „Zink”, egy fuvolatok, trombita, a jobb alsó sarokban dob verőkkel és rajta játékkocka, valamint a fedőlapon lant, viola da gamba, fúvós hangszerek, egy pommer, egy harántsíp, és egy görbe „Zink”, a jobb alsó sarokban duda látható. A változatosságot növeli egy könyv díszes kötéstáblája, kockajáték, rovarok (repülő méhek?). A képek keretelő dísze a felfűzött gyöngysor motívum.

Hasonló tiroli, 16. század végi Schreibtischek találhatók egy stockholmi magángyűjteményben és a stockholmi Nordiska Museet gyűjteményében (Inv. Nr. 190.443 - ld.  Möller 1956, 124. p. Nr. 37, 61, 133. és 157. kép).

Szerk.: Péter Márta: Reneszánsz és manierizmus. Az európai iparművészet korszakai.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1988. - Nr. 303. (Zlinszkyné Sternegg Mária)

Radvánszky Béla: Magyar családélet és háztartás a XVI-XVII. században. I. (Reprint).. Helikon Kiadó, Budapest, 1986. - 32. kép

Szabolcsi Hedvig: Adalékok az intarzia magyarországi fejlődésének kérdéséhez. Az Iparművészeti Múzeum három intarziás kisbútora. Az Iparművészeti Múzeum Évkönyvei., 1. (1954). 1954. - 138-148.

<< Vissza a találati listához