Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Könyv - Márton József: Lexicon trilingue Latino-Hungarico-Germani. Pest, 1818

Tábláján arany léniával kereteit, feketére festett szalagkeretben vaknyomású csipkedísz, a sarkokban aranyozott rozetták. Táblatükre világosbarna alapú, vaknyomásos csipkedísszel szegélyezett. Középen festett árnykép - talapzaton álló, két fáklyát tartó szárnyas géniusz. Végh Gy. leírása szerint az árnykép "patronirozva" készült, tehát sablon (patron) segítségével festették.

J. Halász Margit stílus- és technikai vizsgálatok alapján feltételezi, hogy a figura körvonalait batik technikával készítették. Nem zárja ki azonban annak a lehetőségét, hogy a batikolt kötések egy részénél valamiféle sablont alkalmaztak.

A kötés gerince négy kettős bordával öt mezőre osztott, a második és a negyedik mezőben felirat: Marton Lexicon/Tomus I. et II. A többi mezőben fekete alapon aranyozott arabeszkes díszítés. A táblák pereme aranyozott, francia típusú előzék bőr keretén kettős aranyozott lénia között vaknyomásos csipkedísz, az előzék anyaga fehér papír. Oromszegése egykor ezüstszállal varrott, metszése zöld.

A könyv szerzője, Márton József (1771-1840) a magyar nyelv és irodalom tanára volt a bécsi egyetemen, 1828-1834 között a Magyar Kurír szerkesztője.

Szerk.: Péter Márta: A klasszicizmustól a biedermeierig. Az európai iparművészet stíluskorszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - Nr. 2.133. (Lovay Zsuzsanna)

Kultúra és társadalom Magyarországon a felvilágosodás korában, 1730-1830. Néprajzi Múzeum, Budapest, 1987. - Nr. 7.4.16.

Romhányi Károly: A magyar könyvkötés művészete a XVIII-XIX. században. Turul, Budapest, 1937. - p. 318.

Végh Gyula: Régi magyar könyvkötések Végh Gyula színes rajzaiban. Magyar Bibliophil Társaság, Budapest, 1936. - Nr. 36.

<< Vissza a találati listához