Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Köszöntőkártya - ún. Kunstbillet, a barátság templomának ábrázolásával

Virágokban pompázó (rózsa, nefelejcs, tulipán) fás ligetben timpanonnal koronázott építmény (valószínű a barátság, a harmónia temploma) oszlopos előcsarnokkal, magas lábazaton, a bejárathoz lépcső vezet fel. Alul a következő felirat látható: Froh und wonnevoll verfliess Ihr Leben, Wie ein Silberbach durch Wiesengrün / Götterfreude möge Sie umschweben, Und aufjedem Schritte Rosen blüh'n. I. E. A fémkeret egyszerű tagolású, a sarkokban stilizált, szimmetrikus díszek.

A biedermeier érzelmes lelkivilágát tükrözik a jelképes tartalommal felruházott virágok, a klasszicista ízlés továbbéléséről tanúskodik az építmény, mely közkedvelt motívum a köszöntőkártyák, különösen Endletzberger és követői Kunstbilletjeinek világában (ld.: Pazaurek, G. E.: Biedermeier – Wünsche. Stuttgart, é.n. 46.t.: Witzmann, R.: Freundschafts- und Glückwunschkarten aus dem Wiener Biedermeier. Dortmund, 1979. 157. p. Egger, H.: Glückwunschkarten im Biedermeier. München, 1980. 174. p. 416. kép).

Endletzberger képzettsége szerint vésnök volt, majd ő lett a különféle anyagokból kollázs-szerűen komponált, aprólékosan megmunkált Wiener Kunstbillet legismertebb mestere.

A biedermeier jellegzetes műfaja volt Bécsben az ún. Kunstbillet, mely sajátos típusa a divatos köszöntő- vagy üdvözlőkártyáknak. A korabeli társasági életben, az emberi kapcsolatokban fontos szerepük volt a jeles alkalmakkor – általában újévkor vagy névnap alkalmából – ajándékozott üdvözlőlapoknak. Bécsben a grafikusok és kiadók egész hada foglalkozott e műfajjal, melynek igen sokféle válfaja kialakult, a rézmetszetes lapoktól az atlaszselyemmel bevont vagy csipkeszerű kártyákig, a mozgatható képecskéktől a térbeli illúziót keltő rafinált lapokig. Különlegessége a Joseph Endletzbergerhez és követőihez köthető ún. Kunstbillet, amely tulajdonképpen szinte egyedi műalkotás, kicsinyített kép: réz vagy aranyozott, préselt papír keretben, áttört, krepp alapra készített kollázs, melyhez a préselt papírokon kívül a legkülönfélébb anyagokat, gyöngyházat, gyöngyöket is felhasználták.

Szerk.: Pataki Judit: Az idő sodrában. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeinek története.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2006. - Nr. 136. (Horváth Hilda)

Szerk.: Péter Márta: A klasszicizmustól a biedermeierig. Az európai iparművészet stíluskorszakai.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - Nr. 3.25.

<< Vissza a találati listához