Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Köszöntőkártya - ún. Kunstbillet, az örök barátságra utaló felirattal

A stilizált, apró virágocskákkal díszített keretben középen egy kisebb keret van, a kettő között szimmetrikus díszítmény: a sarokban levélkoszorúk, két oldalt rombusz stilizált levél- és virágdísszel. Fenn és lenn középen kagylóhoz hasonló gyöngyház-applikáció, aranyozott levelekkel és színes apró virágokkal. A kis keretben három nyomtatott nagybetű (S N D), megvastagított száraikban Nie unsere Freundschaft felirattal (t.i.: Es ende nie unsere Freundschaft). A stílusjegyek, az igényes kivitelezés, és a jellemző technikai megoldások alapján a művet a Kunstbillet nagy mesterének, Endletzbergernek tulajdoníthatjuk.

Analóg darabot közöl müncheni magángyűjteményből: Thomas Roth: SND nie unsere Freundschaft - das Wiener Kunstbillet. In: Biedermeiers Glück und Ende. Ausst.-Kat. Münchner Stadtmuseum. Hrsg. von Hans Ottomeyer und Ulrike Laufer. München 1987, Nr. 5.1.47.

Szerk.: Péter Márta: A klasszicizmustól a biedermeierig. Az európai iparművészet stíluskorszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - (Horváth Hilda)

<< Vissza a találati listához