Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Memling szőnyeg

 • Leltári szám:

  73.18.1

 • Gyűjtemény:

  Textil- és viseletgyűjtemény

 • Készítés ideje:

  19. SZÁZAD 1. FELE

 • Készítés helye:
 • Anyag:
 • Technika:
 • Méretek:

  csomósűrűség: 500 csomó/dm2
  hosszúság: 177 cm
  szélesség: 123 cm

Vörös középmezőben három, különböző színű nyolcszögben egy-egy ún. Memling-göl. A barna alapszínű belső keretsávban lépcsős négyzetek. A vörös alapszínű külső sávban Z-motívumból alakított sordísz. Középkori hagyományokat őrző, nomád, ún. Yörük munka. A középmezőt díszítő nyolcszögek feltehetőleg eredetileg törzsi jelvények voltak.

Hasonló szőnyegeket előszeretettel festett képeire Hans Memling, innen a szakirodalomban használatos Memling elnevezés. A keleti szőnyegek Magyarországon általában a 16-17. században a nemesi otthonok és gazdag polgári házak, templomok elmaradhatatlan díszei voltak. A rokokó és a klasszicizmus korában inkább az európai szőnyegek voltak divatban, amelyek a kor stílusát követték. A 19. század folyamán a keleti szőnyeg "kultusza" reneszánszát élte. Igényes lakás keleti szőnyeg nélkül Magyarországon szinte elképzelhetetlen volt. A szalonokat és az ebédlőket elsősorban nagyméretű iráni szőnyegekkel, a férfiszobákat leginkább mélytónusú középázsiai szőnyegekkel díszítették. A kisebb méretű, ekkor már a hanyatlás jegeit mutató török szőnyegek a keleti sarkok kedvelt díszei voltak.

Szerk.: Batári Ferenc: Oszmán-török szőnyegek. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményei I. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1994. - Nr. 4.

Batári Ferenc, Vadászi Erzsébet: Historizmus és eklektika. Az európai iparművészet stíluskorszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1992. - Nr. 116. (Batári Ferenc)

<< Vissza a találati listához