Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Mente - Esterházy István ruhatárából

Hasonló módon szabott, mint a gyűjtemény zöld és a barna bársonymentéje (IM ltsz.: 52.2369.1. és IM ltsz.: 52.2699.1.) eltérés csupán állógallérjának és ujjának szabásmódjában tapasztalható. Gallérja szálirányban szabott, ujja "török ujjú", vagy "törökös". Az ujjszabás jellegzetessége, hogy a könyökig érő ujjat a kar belső oldalán ívesen kikanyarították. Hasonló megoldással a török öltözékeknél gyakorta találkozunk. A mente elején tizenkét táblácskás (kártya) szövéssel szőtt gombszár található hasonlóak a gyűjtemény zöld mentéjén lévőkhöz (IM ltsz.: 52.2369.1.). Itt az ezüstdrót (skófium) rozettákat világoszöld alapba szőtték bele, nagyméretű, körte formájú gombjait is zöld-ezüstvörös színekből kötötték. Külön tárolt bélése fakult rózsaszín moaré selyemszövet, rajta tintával írva az 1923-as Leíró jegyzék 271. tételszáma. A mentét szabása alapján a 17. század első felére datáljuk. Az eredetileg hiúzzal bélelt téli mentét Esterházy István halálakor, 1641-ben felvett leltárban említik először, sorsa a későbbi leltárakban is jól követhető.

Szerk.: Pásztor Emese: Az Esterházy-kincstár textíliái az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2010. - Nr. 14.

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - textil 38.

Radvánszky Béla: Magyar családélet és háztartás a XVI-XVII. században. I. (Reprint). Helikon Kiadó, Budapest, 1986. - 133. kép

Höllrigl József: Magyar viselettörténeti kállítás. Leíró lajstrom. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1938. - Nr. 22.

<< Vissza a találati listához