Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Panagia - Mária a gyermek Jézussal, a négy próféta és a Szentháromság ábrázolásával, eredeti tokban

 • Leltári szám:

  69.918.1-3

 • Gyűjtemény:

  Ötvösgyűjtemény

 • Készítés ideje:

  18. SZÁZAD

 • Készítés helye:
 • Anyag:
 • Technika:
 • Méretek:

  átmérő: 6,5 cm
  hosszúság: 9,8 cm
  szélesség: 8 cm

A gyűjtemény különleges darabja ez a panagia, amely eredeti fatokban, fémkeret nélkül maradt fenn. Az ikonográfiája és stílusa alapján már inkább a 18. századra keltezhető munka az Istenszülőt a Gyermekkel szentek között, illetve a Szentháromságot prófétákkal ábrázolja. A két darabot eredetileg egy kétoldalas panagiának szánhatták, mivel vörös papírt is helyeztek közéjük, de akár diptichonként is bekeretezhették volna, amire szintén van példa a korszakból.
A finom részleteket mutató, áttört faragvány talán az Áthosz-hegy valamelyik monostorában készült még a 18. században.

A faragvány egyik oldalán a Szentháromság látható két angyallal és két prófétával.

A faragvány másik oldalán a trónon ülő Istenszülő látható, ölében a gyermek Jézussal, díszes, sokkupolás templomra emlékeztető architektonikus keretben, amelynek két főoszlopa csavart. Máriát két angyal meg is koronázza.
Mária jobbján Teológus Szent János, vagyis János apostol, míg balján a szárnyakkal ábrázolt Keresztelő Szent János próféta áll.

Terdik Szilveszter: "Athonite" miniature carvings at the Museum of Applied Arts. Ars Decorativa., 30. (2016). Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2016. - és Nr. 10. kép

Főszerkesztő: Kiss Éva: "Áthoszi" miniatűr faragványok. Kiállítás az iparművészeti Múzeumban. Magyar Iparművészet., 2015/7. NMKK Alapítványa, Budapest, 2015. - és kép (Terdik Szilveszter)

<< Vissza a találati listához