Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Párnahuzat - úrihímzésű díszítéssel

A kora újkori magyarországi főúri lakáskultúra jellegzetes elemei az ún. úrihímzéssel díszített lepedők és díszpárnahuzatok (régiesen 'vánkoshajak'), amelyek a menyasszony kelengyéjének részét képezték.

Az itt bemutatott párnahuzat előlapja zöld színű selyem- és ezüstfonallal hímzett vászon, hátlapja zöld selyemszövet.
Az előlapot egy tőből kinövő, egymáson áthajló virágtövek sora díszíti. A virágszálakon 3-3 nagy "levélvirág" és kisebb tulipánok erednek. A hasított szélű levelek nagy mérete, a tulipánokkal szembeni erős hangsúlyozása, a szárak erős hajlása, valamint a hímzés színe és öltéstechnikája (ún. hamis laposöltés) az oszmán-török eredetű díszítőmotívum magyar változatának jellegzetes példája.

A párnahuzat nyitott oldalának egyik sarkában apró dísz, valószínűleg a hímzőre utaló jelzés látható. A mintát három oldalon egyenes, hímzett csík zárja le. A motívumok kontúrozása a párnalapok felvidéki származását sejteti.

László Emőke: Magyar reneszánsz és barokk hímzések. Vászonalapú úrihímzések.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2001. - Nr. 172.

Szerk.: Buzási Enikő: Főúri ősgalériák, családi arcképek a Magyar Történelmi Képcsarnokból.. Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 1988. - Nr. D.8. (László Emőke)

<< Vissza a találati listához