Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Pohár

Négyosztásúan gerezdelt, felfelé enyhén bővülő pohártest. A kiugró gerezdekben fülkeszerűen kiképzett, aranyozott, szecessziós keretben geometrizáló búzavirágos indák, kék, fehér és zöld transzparens zománcfestéssel. A díszítmény érdekesen ötvözi a 16-18. századi magyar úrihímzéseken megjelenő búzavirág és a "skót bogáncs" motívum formai és stílus jellemzőit. A pohár a nemzetközi és a magyaros szecesszió stílusjegyeit vegyítő magyar üvegek egyik legmagasabb színvonalú képviselője.

Az itt bemutatott pohár a Giergl Henrik cég 1898. évi adományának részeként került az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe. A cég ajándékozási jegyzékében (IM Adattár, KLT. 482/1) a pohár az alábbi leírással szerepel: Pezsgős pohár talp nélkül, fehér üvegből, transzparens festéssel, aranynyal.

Szerk.: Basics Beatrix, Györgyi Erzsébet: Művészgenerációk - a Györgyi-Giergl család három évszázada. Budapesti Történeti Múzeum, Budapest, 2007. - Nr. 6.53.

Varga Vera: A szecesszió művészi üvegei. Subrosa, Budapest, 1996. -

Szerk.: Szilágyi András, Horányi Éva: Szecesszió. A 20. század hajnala. Az európai iparművészet korszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1996. - Nr. 9.159. (Varga Vera)

Éri Gyöngyi, Jobbágyi Zsuzsa: Lélek és forma. Magyar művészet 1896-1914. Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 1986. - Nr. 178.

Katona Imre: Poharak, kupák, serlegek. Corvina Kiadó, Budapest, 1978. - Nr. 42

<< Vissza a találati listához