Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Szoborcsoport - Columbina és Scaramouche

A Meissenben 1731-től modellmesterként dolgozó Johann Joachim Kändler (1706-1775) új stílust teremtett a porcelánszobrászat műfajában. Munkássága során több mint kétezer modellt készített a manufaktúra számára. Korai művei a barokk szellemében alkotott figurák, erőteljes, kifejező mozdulatokkal. Az 1740-es évek közepétől talál rá a porcelánművészet klasszikus irányára, szobrainak tematikája is igen változatos. Legkedveltebbek páros szobrai, a gavallérokat és hölgyeket ábrázoló figurák díszes öltözetekben, a változatos udvari kedvteléshez, vigassághoz öltözve, vadászruhában, tánckosztümben, vagy – a divatos szerepjátékok szerint – pásztorok viseletében. Számos művéhez a francia opera vagy az olasz Commedia dell’Arte szerelmi jeleneteinek ismert alakjait választotta szereplőnek. Itália népszínműveinek két szolgáló figurája, Columbina és Scaramouche. A teltidomú, kívánatos „galambocska”, Columbina és a csibész szolga, Scaramouche enyelgését mintázta meg a meisseni porcelánmanufaktúra kiváló szobrásza. A szerelmesek egymás felé fordulnak, Scaramouche gyengéden, évődve öleli át Columbina vállát. A leány kalitkát tart kezében, amelyben madár ül ez a kor ismert szimbóluma értelmében a leány szüzességére utalt, minthogy a kalitka ajtaja zárva.

A kisplasztika a múzeum több korábbi kiadványában "Columbina és Braghella" megnevezéssel szerepelt. Braghella és Scaramouche ugyanannak a szerepkörnek – a lusta, folyton éhes, de igen leleményes, gazdája orra alá borsot törő szolgálónak – egy-egy megszemélyesítője, de míg Braghellát rendszerint fehér öltözetben ábrázolták, Scaramouche fekete kosztümöt viselt.

A kisplasztika egy eltérő színezésű példányát a New York-i Metropolitan Museum őrzi (ld. itt).

Szerk.: Horváth Hilda, Szilágyi András: Remekművek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből. (Kézirat). Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2010. - Nr. 86. (Balla Gabriella)

A kiállítást rendezte: Szilágyi András, Szerk.: Péter Márta: Barokk és rokokó. Az európai iparművészet stíluskorszakai.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - Nr. 6.158. (Katona Imre)

Nékám Lajosné: Meisseni porcelán a Budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.. Corvina Kiadó, Budapest, 1980. - címlap

Layer Károly: Országos Magyar Iparművészeti Múzeum. Vezető a múzeum gyűjteményeiben. Porcellánplasztika.. Athenaeum Kiadó, Budapest, 1933. - 7.

Sammlung des Königl. ungar. Hofrats Gustav von Gerhardt, Budapest. Versteigerung. I. Kunstgewerbe.. Rudolph Lepke's Kunst-Auctions-Haus, Berlin, 1911. - Nr. 81.

<< Vissza a találati listához