Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Szőnyeg

A perzsa szőnyegművészet a Szafavidák uralkodása alatt, a 16-17. században élte fénykorát, ekkor készültek a világ legkülönlegesebb és legdrágább szőnyegei. A Szafavida perzsa sahok uralkodói manufaktúrákat tartottak fenn Kirmán, Iszfahán és Tebriz városokban, ahol gyakran tisztaselyemből csomózott, arany- és ezüstfonallal átszőtt szőnyegek is készültek. Az utókor ezeket a szép számban fennmaradt, kisebb és nagyobb méretű, gyapjú ill. selyem szőnyegeket mintázatuk szerint csoportosítja, úgy mint vadászjelenetes-, állatalakos-, kertes-, medalionos-, lengyel- vagy Abbasz-, bokros és fás-, vázás-, palmettás-, stb. szőnyegeket.

Az itt bemutatott szőnyeg az utóbbi csoportba sorolható a középmezejét díszítő, vékony indákra fűzött nagyméretű, stilizált virágfejek, más szóval virág-palmetták alapján.

Azokat a hasonló mintázatú szőnyegeket, ahol az indák közt egy-egy apró vázamotívum jelenik meg, vázás szőnyegeknek nevezzük.

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - textil 93.

Szerk.: Voit Pál: Régiségek könyve. Gondolat Kiadó, Budapest, 1983. - p. 438., 21. kép

Gombos Károly: Régi perzsa és anatóliai szőnyegek. Damjanich János Múzeum, Szolnok, 1979. - Nr. 5.

Szerk.: Miklós Pál: Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményei. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1979. -

Batári Ferenc: Neuerwerbungen vorderasiatischer Teppiche (1973—1977). Ars Decorativa., 6. (1979), 127.

Perzsa szőnyegek. Kiállítás a Miskolci Galériában a budapesti Ipraművészeti Múzeum gyűjteményéből. , Miskolc, 1979. - Nr. 6.

<< Vissza a találati listához