Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Tanulószék - állítható magasságú - ISK 104


Mikó Sándor belsőépítész-bútortervező 1953-tól valamennyi hazai és nemzetközi szakmai kiállításon részt vett, Életmű kiállításának 2007-ben az Iparművészeti Múzeum adott otthont. 1989 óta önálló tervezőként tevékenykedik, bútorait a debreceni Hajdúthonet és a veszprémi Balaton Bútorgyár is gyártja és forgalmazza.

Az Iparművészeti Múzeumban őrzött Tanuló szék (IM ltsz.: 2007.191.1.) és Tanári szék (IM ltsz.: 2007.192.1.), a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az „Iskolabútor Program” keretében 2002-ben készült. Mikó Sándor ezúttal Sverteczky Józseffel dolgozott együtt, a székesfehérvári Gar. Szolg. Kft. volt a bútorok kivitelezője.

A rendkívül stabil szerkezetű Tanuló szék zöldre szinterezett idomacél vázból épül fel, amelyhez széles, enyhén ívelt, rétegelt bükkfából készült ülőlap és háttámasz csatlakozik. A két párhuzamosan futó fém rúdba, amelyek a szék lábait képezik, belecsúsztatható a szék támaszát adó tagozat – ezáltal az ülésmagasság állítható, az eltérő korosztályok igényeinek megfelelően.

A tanárok számára tervezett szék az előzőhöz hasonlóan a tartós, hosszú távú igénybevételt szem előtt tartva ezüstszínűre szinterezett idomacél vázból készült. A „U” alakban hajlított talphoz csatlakozik szögben hátrafelé dőlő két fémpánt. Ehhez a szerkezethez illeszkedik a rétegelt bükkfalemezből készült ívelt háttámla, valamint a szintén „U” alakban lekerekített fém keretű ülőlap, kényelmes, szürke plüsskárpittal.

Az „Iskolabútor Program” keretében a székekhez illeszkedő padok és tanári asztalok is kivitelezésre kerültek Mikó Sándor tervei alapján, akkor számos iskola berendezése újult meg általuk.

Kiss Éva, Szerző: Mikó Sándor: Mikó Sándor belsőépítész.. Magyar Építész Kamara, Budapest, 2011.

<< Vissza a találati listához