Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Teáskanna fedéllel - vadászjelenetekkel díszített kétszemélyes reggelizőkészlet része

Porcelán. Öntött, ill. formára korongolással készült. Az edények füleit, ill a teáskanna kiöntőjét, és a fedelek toboz forma fogóit nyers állapotban állították ösze, ragasztották. Szárítás, majd zsengélés után porcelán mázba mártották a tárgyakat, a mázas égetést követően - a miniatúra-festéshez hasonló részletességgel -, máz fölötti festéssel készült a díszítmény. A festés utáni égetést az aranyozás, majd az aranyfestés beégetése követte, végül a matt aranyat polírozták

A kora klasszicizmus iparművészetének nagyszerű reprezentása az itt bemutatott kétszemélyes (ún. tete-a-tete) reggelizőkészlet. A kor ötvösségére is jellemző, nemesen egyszerű, arányos formákat és a gyöngysoros díszítményt sevres-i közvetítéssel vette át a bécsi porcelángyár. A készlet ábrázolásain az egyik legkedveltebb udvari mulatság, a vadászat típusainak és mozzanatainak részletes bemutatását láthatjuk; medvevadászat: medvéket marcangoló kutyák, vaddisznó vadászat: megsebzett vadkant hajszoló ebek, szarvasvadászat: szarvasokat becserkésző vadászok, vadkacsavadászat: pihenő vadász kutyákkal, apróvad vadászat: vadász nyulakat megorrontó kutyájával.

A vadászat és vadábrázolás már a barokk festészetben is kitüntetett témája a klasszicizmus szellemében fogalmazódik újra, ezeken a jeleneteken a kompozíció szellősebb, letisztultabb.

A készlet további darabjai: kávéskanna (ltsz. 16267); tejszíneskanna (ltsz. 16269), cukortartó (ltsz. 19358), két csésze aljjal (ltsz. 16268, 19359)

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - kerámia 33.

Szerk.: Mojzer Miklós: Zsánermetamorfózisok. Világi műfajok a közép-európai barokk festészetben. Szépművészeti Múzeum, Budapest, 1993. - Nr. B.118. (Balla Gabriella)

Varga Vera: Bécsi porcelán az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1986. - Nr. 118.

Szerk.: Voit Pál: Régiségek könyve. Gondolat Kiadó, Budapest, 1983. - p. 137., 7. kép

<< Vissza a találati listához