Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Turbántakaró

Vászon, anyaga Z sodratú len, hímzése ellentétes kétoldalas száröltéssel készült. Anyaga kék, sárga, fehér kétágú S sodratú selyemfonal és sárga selyem bélfonalra S irányba sodort aranyozott ezüstfonal.

A fátyol finomságú lenvászonból, magyarul patyolatból készült, hímzett díszű kendő a 17. századi török turbántakarók szép példája. A turbán - a fehér pamut- vagy lenvászonnal körültekert filcsapka, törökül kavuk - formájával és méretével a mohamedán vallású férfiak rangját jelezte.

A különös gonddal elkészített fejviseletet otthon, éjszakára fából készült fali tartóra, a kavuklukra helyezték és speciális turbántakaró kendővel takarták le. A turbántakarót, törökül kavuk örtüszü-t jellegzetes mintázata, a közepébe helyezett egy, vagy több koncentrikus kör különbözteti meg az azonos méretű csomagolókendőktől, a bohcsától. Minkét fajta török kendőtípus szép számban maradt fenn a magyarországi és erdélyi református templomok tulajdonában, ahol az Úr asztalát díszítő úrasztali kendőként, terítőként használták.

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - textil 57.

Pásztor Emese: Oszmán-török hímzések az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből (16-19.sz.). Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - Nr. 9.

<< Vissza a találati listához