Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Üvegplasztika - Formula VI. / Képlet VI.

Bohus Zoltán üvegplasztikája a kortárs üvegművészet egyik jellemző irányát, az üveg szobrászi alakítását képsiveli, s íly módon az iparművészet és a képzőművészet határterületén mozog. Bohus munkái a külső és belső tér, a fény és az üveg kapcsolatának analízisét nyújtják. Az üveg sajátos optikai tulajdonságait kihasználva alkotásait a fény elegáns foglalatává teszi.

Itt bemutatott két részes üvegplasztikáját a művész tizenkét síküveglapból ragasztotta össze, oly módon, hogy azok egy parabolaívű felületet alkotnak. Az egymás fölötti üvegrétegek felfelé szélesednek, elvékonyodnak és színük egyre világosabb. Az élek finoman lemetszettek, a felület fényesre csiszolt. A kompozíció színpadképszerű belső tér benyomását kelti. Bohus tere szubjektív és lírai, amely a művész maga által kitűzött céljához híven "az üveg vizuális nyelvének grammatikáját" teszi elemzés tárgyává.

Tanulmányíró: Nagy Katalin: BOHUS. Geopen Könyvkiadó, 2009. - Nr. 66.

Szerk.: Pataki Judit: Az idő sodrában. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeinek története.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2006. - Nr. 193.

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - üveg 61.

Szerk.: Lovag Zsuzsa: Az Iparművészeti Múzeum. (kézirat). Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1994. - Nr. SZ/83.

<< Vissza a találati listához