Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Vadászkészlet

A hét darabból álló készlet egy széles pengéjű vadászkésből, több kisebb késből, egy kétágú villából és egy nyársból áll. Anyagából, aprólékos és gondos megmunkálásából - a nyeleket mozaikos csont- és szaruberakás díszíti - is kitűnik, hogy főúri megrendelésről lehet szó. Már az 1685. évi inventárium is vadászati eszközként említi.

A szakirodalom sokáig mellőzte, kiállításon 2004-ben szerepelt először, az egyes darabok használatát illetően mindmáig kevés információ állt rendelkezésünkre. A nürnbergi Germanisches Nationalmuseumban őrzött, Burgundiából származó készlet azonban jól ismert, s az ezzel foglalkozó újabb publikációk tisztázták a garnitúra különböző méretű és formájú darabjainak eredeti funkcióját. Eszerint a széles pengéjű, bárd jellegű eszközt valószínűleg az erdész használta, aki - bár a vadászatban nem vett részt - a legjobb falatokat ezzel a késsel vágta le, és nyújtotta át a nagyvadat elejtő vadásznak. A többi eszközre a későbbiekben, a hús megsütésénél és a lakoma során volt szükség. A készlet tokjának hátoldalán konyhai jelenetet ábrázoló vésett díszítmény és S. B. monogram látható.

Szerk.: Szilágyi András: Műtárgyak a fraknói Esterházy-kincstárból az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2014. - Nr. II.12. (Csóka Veronika)

Szerk.: Szilágyi András: Esterházy-kincsek. Öt évszázad műalkotásai a hercegi gyűjteményből. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2006. - Nr. 92. (Csóka Veronika)

Szerk.: Szilágyi András: Hungary's heritage: princely treasures from the Esterházy Collection from the Museum of Applied Arts. Paul Holberton, London, 2004. - Nr. 37.

<< Vissza a találati listához