Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Vizespohár - asztali készlet része

A tárgyak talpán, illetve alján olivázott és vonalas csiszolás, testükön vésett, építészeti jellegű elemekből, tekercsekből, kartusokból, virágvázákból és indadíszből kialakított, neoreneszánsz ornamentika. A készlet a neoreneszánsz, vésett díszítésű Lobmeyr asztali szervizek kiemelkedő technikai-művészeti színvonalú példánya.

A készlet darabjai (53.460.1-15. ltsz.):

Vizespohár: Kerek, kúposán emelkedő talpon, ovális alapú, fordított csonkakúp alakú test, tizenkét lapra csiszolva.

Söröspohár: Formája megegyezik a vizespoháréval, a kehely- test három centiméterrel magasabb.

Talpas borospohár: Kerek. A talpán a középrésznél két tárcsatagos, hat lapra csiszolt, üreges baluszternyélen tizenkét lapra csiszolt, tölcséres kehelytest.

Talpas tokaji borospohár: Tizenkét szögűre csiszolt talpon, a középrésznél két tárcsatagos, nyolc lapra csiszolt baluszternyélen tizenkét lapra csiszolt, harang alakú kehelytest.

Talpas pezsgőspohár: Sarkánál levágott, téglalap alakú, nyolcszögletűre csiszolt talpon, a középrésznél két tárcsatagos, nyolc lapra csiszolt baluszternyélen tizenkét lapra csiszolt, féltojás alakú kehelytest.

Talpas konyakospohár: Formája megegyezik a tokaji borospohárral, csupán méretei kisebbek, arányosan egy-három centiméterrel.

Talpas, füles édességes csésze: Sarkánál levágott, téglalap alakú, nyolcszögletűre csiszolt talpon, két tárcsatag által közrefogott, rövid nyélen, tizenkét lapra csiszolt, féltojás alakú test, egyik oldalán csiszolt, lapos, szögletes füllel.

Borospalack dugóval: Huszonnégy lapra csiszolt, hengeres test, tizenkét lapra csiszolt nyakkal, gyémántoltan csiszolt gömb alakú dugóval.

Konyakospalack dugóval: Kerek, magas talpon, tizenkét lapra csiszolt, lapított körte alakú test, tizenkét lapra csiszolt nyakkal, hagymakupolaszerűen kialakított, üreges dugóval.

Palack dugóval: Formája megegyezik a borospalackéval, csupán méretei kisebbek, arányosan egy-négy centiméterrel.

Kancsó: Kerek, magas talpon, tizenkét lapra csiszolt, lapított körte alakú test, ugyanígy csiszolt, ívelt nyakkal, kis kiöntővel, egyik oldalán csiszolt, lapos, szögletes füllel.

Kancsó: Formája megegyezik az előzőével, csupán méretei kisebbek, arányosan hét-hét és fél centiméterrel.

Talpas süteményes tál: Harang alakú talpon, gyűrűtagon, egyenes, felálló peremű, ovális táltest, huszonnyolc lapra csiszolva.

Süteményes tányér: Alacsony, ovális talpon, ovális öblű, széles peremű táltest.

Batári Ferenc, Vadászi Erzsébet: Historizmus és eklektika. Az európai iparművészet stíluskorszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1992. - Nr. 288. (Varga Vera)

<< Vissza a találati listához