Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:

Keresés: Lakatos, Artúr (1880–1968) – 18 találat

Festő, iparművész. Budapesten az Iparrajziskolába járt, majd rajztanári oklevelet szerzett a Mintarajziskolán Székely Bertalan növendékeként. Festett Nagybányán, hosszabb tanulmányutat tett Bruges-ben, majd Párizsban. A Sálon d'Autumne kiállításán való részvétele alapján taggá ("sociétaire") választották. 1902-től rendszeresen kiállító művész. Kassai pedagógiai tevékenysége után Budapesten az Iparrajziskola tanára lett 1906 és 1941 között, megszervezte a textilosztályt. Iparművészeti munkásságát
1906-ban, Milánóban aranyéremmel és kitüntető elismerő oklevéllel, 1935-ben az Iparművészeti Társaság aranyérmével, 1937-ben Párizsban, a nemzetközi Árts et Métiers kiállításon aranyéremmel, 1955-ben a Képző- és Iparművészeti gimnázium fennállásának 175. évfordulója alkalmával „Munka Érdemrenddel” ismerték el.
Elsősorban textilterveket, gobelineket készített, de dolgozott a Zsolnay gyár, a Fischer Emil gyár, a Pesterzsébeti Kerámia gyár, a Herendi porcelángyár, a Waldsteiner gyár részére. Könyvborítókat, illusztrációkat és üvegablakterveket is készített.