Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:

Keresés: Zsolnay, Teréz (1854–1944) – 9 találat

Zsolnay Teréz Zsolnay Vilmos és Bell Teréz első gyermekeként született Pécsett. Az 1870-es évek közepétől húgával, Júliával együtt rendszeresen tervezett dekorokat a Zsolnay gyár számára, melyeken gyakran alkalmazott magyaros, népies motívumokat. A Zsolnay nővérek szenvedélyes gyűjtői voltak a baranyai és távolabbi tájak magyar,
bosnyák, bunyevác, horvát népi textíliáinak, a Pécs környéki és az erdélyi, felvidéki népi fazekas tárgyaknak. A mintegy tízezer textíliából és százötven kerámiatárgyból álló népművészeti gyűjteményt ma a pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya őrzi. Zsolnay Teréz a tervezés során ezen „házi ipari” tárgyak virágos ornamenseit átvéve alkotta meg a Zsolnay tárgyak dekorjait, s ezzel egyik úttörője lett a „nemzeti ornamentika” megteremtésére irányuló törekvéseknek.
1881-ben egy szepesi nemesi családból származó geológushoz, Mattyasovszky Jakabhoz ment feleségül. Házasságukból öt gyermek született az 1882-1888 közötti években, így hosszú időre visszavonult a tervezéstől, idejét családjának szentelte.
Zsolnay Teréz 70 éves korában kezdte el megírni családja és a gyár történetét, melyen haláláig dolgozott. A csaknem 2500 oldalas kéziratot lánya, Mattyasovszky-Zsolnay Margit fejezett be.