Cukortartó fedéllel
Leltári szám: | 1691.a-b |
---|---|
Gyár / műhely: | stomfai fajanszmanufaktúra |
Készítés ideje: |
1780 KÖRÜL
|
Készítés helye: | Stomfa |
Jelzés: | alján kobaltkékkel: ST |
---|---|
Anyag: | fajansz |
Technika: | fehér ónmázzal fedett; színesen festett |
Méretek: |
magasság: 5,3 cm
átmérő: 9 x 12,8 cm
talpátmérő: 6 x 9 cm
magasság: 4,5 cm
átmérő: 10,2 x 13,5 cm
|
Az edénytest ovális, bordás, az alj és a fedő széle hullámos. A fedő fogója plasztikus, színes, leveles gyümölcs. Az alj és a fedő hosszabb oldalain nagyobb, rövidebb oldalain kisebb csokrok, bíbor rózsával és más virágokkal, elszórt apró virágok, bíbor, zöld, sárga, kék, vasvörös színekben. Az üzem jó helyi agyaggal és kvarccal dolgozott, festésben Holics hatása érvényesült.
Irodalom
- Szerk.: Szilágyi András, Péter Márta: Barokk és rokokó. Az európai iparművészet stíluskorszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - Nr. 6.106. (Weiner Piroska)