Tálalókészlet - Az Olimpia vendéglő számára
Leltári szám: | 2021.492.1.1-11 |
---|---|
Alkotó: |
Néma, Júlia (1973 - ) / keramikus |
Gyár / műhely: | Nema Studio (Budapest) |
Készítés ideje: |
2010 - 2012
|
Készítés helye: | Budapest; Kecskemét |
Jelzés: | minden kerámiatárgy jelzett |
---|---|
Anyag: | fa; kőcserép; porcelán |
Technika: | hamumáz; kézzel formált; korongozott; magastüzű fatüzes égetés; shino stílusú máz; szeladonmáz; tenmoku máz |
Méretek: |
magasság: 2 cm
átmérő: 27,2 cm
magasság: 5,7 cm
átmérő: 16,5 cm
magasság: 6,9 cm
átmérő: 24 cm
magasság: 2,2 cm
szélesség: 23,6 x 18,2 cm
magasság: 5,5 cm
szélesség: 23,1 x 19,2 cm
magasság: 2,8 cm
átmérő: 13,9 cm
magasság: 2,1 cm
szélesség: 20,6 x 9,5 cm
magasság: 1,9 cm
szélesség: 7 x 5,4 cm
magasság: 3,9 cm
átmérő: 5,4 x 5,6 cm
magasság: 5 cm
átmérő: 8,9 x 9,1 cm
vastagság: 1 cm
szélesség: 20 x 9,9 cm
átmérő (kör): 3,6 cm
|
Néma Júlia a magyar kerámiakultúra középgenerációjának egyik legtehetségesebb alkotója, aki mind az alkalmazott, mind az autonóm kerámia területén kimagaslik hiteles mesterségbeli tudásával, gondolatainak tiszta megfogalmazásával és tárgyainak technológiailag kifogástalan minőségű kivitelezésével. Stúdiója – a Nema Studio – folyamatosan magas színvonalon teljesít megrendeléseket, jellemzően éttermek és vendéglők számára tervez és kivitelez tálalókészleteket a maga építette magas hőmérsékletű, hagyományos fatüzelésű égetőkemencében. A kemenceépítés gyakorlatát – többek között – japán és amerikai tanulmányútjai során sajátította el, a szakma egyik legelismertebb képviselőjétől, az Amerikai Egyesült Állomokban élő Frederick L. Olsen-től. Ez irányú kutatásainak összefoglalása a Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című kötetében (lásd itt), amely nem csupán a szakmának szóló szakkönyv, sőt tankönyv, hanem a nagyközönség figyelmére is számot tartó, interdiszciplináris módszertannal készült kiadvány.
Az Olimpia vendéglő számára, 2010 és 2012 között készített éttermi tálalókészlet a hazai csúcsgasztronómia történetében az első, az adott vendéglátóhely számára tervezett, egyedi, gourmet éttermi szerviz, amely hagyományos, magas hőmérsékleten, fatüzelésű kemencében égetett porcelán és kőcserép tárgyakból áll, és ahol a keramikus és a séfek szorosan együttműködtek a tervezés során. A tárgytípusok neveit – például: „Csingaléra”, „Űrhajó”, „Kutyatál” – az étterem munkatársai adták. A tálalókészlet szinte minden darabján nyomot hagyott az éttermi használat, amely további növeli a tárgyak történeti és eszmei értékét.
Irodalom
- szerző: Néma Júlia: Magas hőfokon. Közelítések a fatüzes kerámiához. Scolar, Budapest, 2013. - 158-167. pp.