Üvegplasztika - Nő almával

Kerámia- és üveggyűjtemény

Leltári szám: 2020.89.1
Alkotó:
Sipos, Balázs (1979 - ) / üvegművész
Készítés ideje:
2014
Készítés helye: Budapest
Jelzés: a talapzaton gravírozva: SIPOS 2014
Anyag: optikai üveg
Technika: csiszolt; formába öntött (casting); polírozott; ragasztott
Méretek:
magasság: 55 cm
szélesség: 18 x 14 cm
súly: 6,5 kg

Sipos Balázs alkotásai mind technológiai, mind tartalmi szempontból rendkívül magas kvalitásúak. Munkái a casting (üvegöntés) technikájának bravúros művelőjéről vallanak: a forma a formában, a negatív és a pozitív terek egymásba olvasztását mesteri könnyedséggel valósítja meg plasztikáiban. A figurális szobrászat terén pedig egyéni, frivol, ironikus, gyakran groteszk humorral átszőtt üzeneteket fogalmaz meg, egyszerre naturalisztikus és sematizált ember- és állatalakjaiban.

A Nő almával című munkája összetett jelentésréteggel bíró mű: a bibliai bűnbeesés jelenet, Ádám és Éva története Sipos értelmezésében a Végzet Asszonyaként ábrázolt, kígyófejű nőalak testében zajlik le, mintha ő hordaná ki az egész emberiségre kiható bűnüket. A befoglaló nőalak felemelt bal kezében, hüvelyk- és mutatóujja között egy fényesre polírozott, kör alakú tárgyat – talán pont a Tudás fájának gyümölcsét – tartja, amely azonban érintetlen, (még) senki sem harapott belőle.

A plasztika optikai üvegből készült, formába öntéssel, két darabból ragasztva (a nőalak eredetileg leemelhető fejét az alkotó utólag ragasztotta a testhez). Az üveg anyagában létrejövő fátyolok, zárványok, légbuborékok, a mattra csiszolt és a fényesre polírozott felületek játéka tovább mélyítik és növelik az ábrázolt téma értelmezési síkjait.

Irodalom

  • Szerk.: Silbert Susie J.: New Glass Review 42. The Corning Museum of Glass, Corning, 2022. - 122. p. (Recent Important Acquisitions)
  • főszerkesztő: Jékely Zsombor: The Museum of Applied Arts in 2020. Ars Decorativa 35, 2021. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2021. - p. 169. Nr. 3. (Margittai Zsuzsa)