Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Csipkegallér

A körmöcbányai csipke az első tudatos törekvés a magyar stílusú vertcsipke megalkotására. Angyal Béla (1847-1928), körmöcbányai rajztanár az 1890-es évek elején alakult Körmöcbányai Állami Csipkeverő Tanműhely számára készített "magyar stílben" csipkerajzokat. Kevés ismert csipkéjén jól látható, hogy a magyar reneszánsz virágábrázolásait alapul véve tervezte meg nagyméretű gallérjait, szegélydíszeit és még egy érdekes csipketakaró is ismert. Jellegzetes tervei felismerhetők, de az elkészítés szempontjából igen változatosak. Rajzai többféle vertcsipke technikára (ún. szalagos, duchesse és reticella technikára) készültek.

Az itt látható hatalmas csipkegallér - melyhez egy kézelő pár is tartozik - szemléletes példája a dús virágminták gazdag alkalmazásának. A vállon és háton szétterülő hatalmas szegfűcsokrokat és a nyak körül kanyargó virágindákat apró pikós lábak kapcsolják össze.

Szerk.: Pataki Judit: Az idő sodrában. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeinek története. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2006. - Nr. 101. (Erdei Lilla)

Bruggeman Martine: L'Europe de la Dentelle. Un aperçu hitorique depuis les origines de la dentelle jusqu'a l'entre-deux-gierres. Musées Communaux de Bruges, Bruges, 1997. -

Bossaglia Rossana: Torino 1902. Le arti decorative internazionali del nuovo secolo. Fabbri, Milano, 1994. - Nr. 484.

Tompos Lilla: Magyar hagyományok az öltözködésben. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1994. - Nr. Cs/18.

Szerk.: Lovag Zsuzsa: Az Iparművészeti Múzeum. (kézirat) Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1994. - Nr. 116.

Historic Hungarian Costume From Budapest. Whitworth Art Gallery (Manchester), Manchester, 1979. - Nr. 125.

Oberschall Magda: Országos Magyar Iparművészeti Múzeum. Vezető a múzeum gyűjteményeiben. Csipkeművészet. Athenaeum Kiadó, Budapest, 1932. - III. fejezet

<< Vissza a találati listához