Díszalbum - címereslevél Schossberger Simon Vilmos részére, 1864

Könyvtár – Könyvművészeti gyűjtemény

Leltári szám: 64.236.1
Alkotó:
Girardet, Karl / könyvkötő
Schütz, Franz / festő
Készítés ideje:
1864
Készítés helye: Bécs (Wien)
Jelzés: a bőrkötésen és a tokon: C. Girardet; a nemeslevél szövegének végén:
ser. et delin. -Fr. Schütz
Anyag: aranyozott rézveret; bőrkötés; fémfonalas zsinórdísz; moiré mintás, bordás selyemszövet; pergamen; réz veretek; viaszpecsét sárgaréz tokban
Technika: aranyozott; festett
Méretek:
magasság/szélesség: 35,5 x 27 cm
magasság/szélesség: 51 x 30 cm
vastagság: 5 cm
átmérő: 12,5 cm
súly: 2680 g

A nemesi oklevelet piros bőrbe kötötték és egyszerű sarokveretekkel látták el. Középen a díszes fémrátét S betűt formáz, ez a nemeslevél tulajdonosának, a pesti nagykereskedő, Schossberger Simon Vilmos családnevének a kezdőbetűje.

A nyolc pergamenlapot címerábrázolásokban bővelkedő, színes és aranyozott kézifestés és kézírás borítja, az első
oldalon a Schossberger nemesi címer látható.

Ferenc József a nemesek sorába iktatta és a Tornyai előnevet adományozta a repceolajgyártásban és dohánytermesztésben, valamint kereskedelemben nevet szerzett Schossberger Simon Vilmosnak és leszármazottainak. Az uralkodó az apostoli magyar királyi titkos nagyobb pecséttel erősítette meg szándékát.

A nemeslevél dobozát zöld bőrrel borították, alakja hosszúkás, alsó része - ahol a pecsét helye van - felköríves. Elülső lapján a forma vonalát követő mélyített keretdísz, a hátlapon vászon borítás. Réz kapcsok és zár. Belül fehér selyem bélés.

Irodalom

  • a kiállítást rendezte: Batári Ferenc, Vadászi Erzsébet: Historizmus és eklektika. Az európai iparművészet stíluskorszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1992. - Nr. 583. (Dr. Horváth Hilda)