Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Fésű - 'Pour bien je le done' felirattal

 • Leltári szám:

  4985

 • Gyűjtemény:

  Bútorgyűjtemény

 • Készítés ideje:

  1500 KÖRÜL

 • Készítés helye:
 • Anyag:
 • Technika:
 • Méretek:

  hosszúság: 16 cm
  magasság: 10,8 cm

A fekvő téglalap alakú fésű dupla, alsó és felső (bontó és sűrű) fogsorral készült. Áttört faragású díszítése középütt dekoratív ablakrácsot, a széleken gótikus mérműves ablakokat idéz. A fésű középső sávjában mindkét oldalon két-két feliratos mező helyezkedik el Pour b[i]en / je le done felirattal, melynek jelentése: azért adom, hogy örömödre szolgáljon. (A feliratból két betű kitörött.) Ugyanez a felirat olvasható egy 1500 körüli, a párizsi Cluny múzeumban őrzött, áttört faragűsú fésűn is (ltsz. Cl.21282 - ld. itt).

A fésű közeli analógiája a würzbugi Mainfränkisches Museum puszpángfa fésűje, melyen a "Je le done / de bon [majd a szív jele, azaz "coeur"] (szívből adom) felirat olvasható. (Vö. Jakob Heinrich Hefner-Alteneck: Trachten, Kunstwerke und Geräthschaften vom frühen Mittelalter bis Ende des 18. Jahrhunderts. Bd. IX. Frankfurt a. M. 1888, 608. kép - ld. itt).

A würzburgi és a budapesti fésűn azonos a puszpáng faragási módja, a tárgy konstrukciója, a négy sarokrács motívuma, a fogsorokat a középső résztől elválasztó hullámvonalas keretelés, a két szélső betétmező az egybe komponált négy körrel, a belső mező az álló ovális motívumsorral. Eltérés csak a középső mezőnél észlelhető, ugyanis a rács 90°-kal elfordul a két fésűnél.

A középkori inventáriumokban a fésűket az egyházi tárgyak között is megtaláljuk, ugyanis püspökök "felkenésekor" is használták azokat, s így emléktárgyakként is megőrizték azokat. A liturgikus rendeltetésű fésűk hátoldalán, a két oldalra nyíló tolózár mögött kör alakú mélyedéseket alakítottak ki a mirha, azaz a szent kenőcs tárolására. Ezek a későbbi, világi használatra szánt, s főként szerelmi ajándékként szolgáló fésűkön elmaradnak, s helyüket dedikációs feliratok foglalják el. Így például az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében a Qui bien aime, tard oublie (ki mint szeret, úgy felejt) felirat szerepel a Ráth- és a Zichy-gyűjteményből származó fésűkön (ltsz. 53.5074 54.1519), míg egy harmadik, a Jankovich-gyűjteményből származó fésűn (ltsz. 4984) a Prenez plaisir (fogadd örömmel) ajánlás olvasható.

Szerk.: Mikó Árpád: Jankovich Miklós (1773-1846) gyűjteményei.. Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2002. - Nr. 183/a (Vadászi Erzsébet)

Vadászi Erzsébet: Francia gótikus fésűk. Műgyűjtő., 6. (1974) 2.. 1974. - 3-5.

Szerző: Vadászi Erzsébet: A térművészetek határai I. Gótika.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1974. - Nr. 75.

Vadászi Erzsébet: Peignes du gothique tardif dans notre collection. Ars Decorativa., 1. (1973). 1973. - 64-68.; Nr. 4.

<< Vissza a találati listához