Kanna (készlet része) - UNISET-212

Kerámia- és üveggyűjtemény

Leltári szám: 79.219.59.1
Alkotó:
Ambrus, Éva (1941 - 2023) / keramikus tervező
Gyár / műhely: FIM Alföldi Porcelángyár
Készítés ideje:
1976 - 1977
1978
Készítés helye: Hódmezővásárhely
Jelzés: alján máz felett kék dekormatricán a gyár jelzése: FIM felirat / Hódmezővásárhely címere / ALFÖLDI PORCELÁN felirat félkörívben / HUNGARY felirat
Anyag: porcelán
Technika: öntött
Méretek:
magasság: 15,9 cm
legnagyobb szélesség: 19 cm
űrtartalom: 1,2 l
Ambrus Éva az Alföldi Porcelángyár tervezője és művészeti vezetője az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság által meghirdetett értékelemzési pályázatra tervezte meg az UNISET-212 vendéglátóipari készletet 1976 és 1977 között. Az UNISET-212 szerviz az első értékelemzéses módszerrel készült porcelán asztali készlet, amely nem csupán az Alföldi Porcelángyár, hanem a tervező munkásságának is talán a legnagyobb sikere. Ezt a tényt az is jól mutatja, hogy „a menza-készletként” ismert szerviz túlélte a rendszerváltást, a privatizációt, és még ma is gyártják.
A készlet történetéről bővebben lásd a Tárgyfétis-sorozat 3. részét.

Irodalom

  • főszerkesztő: Jékely Zsombor: Chronicle of the Fine Ceramics Industry Works. Ars Decorativa 35, 2021. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2021. - p. 150. Nr. 14-15. (Novák Piroska)
  • Novák Piroska, Ambrus Éva: Ambrus Éva. Keramikus, iparművész. MMA Kiadó Nonprofit Kft., Budapest, 2021. - p. 38-41. Nr. 14-17.
  • Szerk.: Prékopa Ágnes: On the porcelain designer career of Éva Ambrus. Ars Decorativa 32, 2018. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2018. - p. 113. Nr. 11-12. (Novák Piroska)
  • szerző: Vadas József: A magyar iparművészet története. A századfordulótól az ezredfordulóig. Corvina Kiadó, Budapest, 2014. - 190. kép (analógia)
  • tanulmányíró: Csenkey Éva, Ambrus Éva: Ambrus Éva keramikusművész. Eva Ambrus ceramic artist. Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, Budapest, 2012.
  • Ambrus Éva: Az UNISET-212 vendéglátóipari edénycsalád kialakítása. Esettanulmány Ipari Forma, 1977/5. - p. 16-17.