Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Kanna ónfedéllel - ún. Kurfürstenkrug, a német választófejedelmek képmásaival és címereivel

A kerek talpú edény teste tojásdad alakú. Hántolt technikával kialakított levelek díszítik az alsó részt. A vállrészen rozetta- és rácsozott, a behúzott nyakon virág- és rozetta díszítés. Kiszélesedő, tagolt száj, maszkot ábrázoló kiöntőcsőrrel.

A középső széles sávban hermás, oszlopos, félköríves képmezőkben a hét választófejedelem mellképe és címerpajzsa látható. Az utolsó ívben 1603-ás évszám, így feltételezhető, hogy a korsó az 1603. évi regensburgi birodalmi gyűlés alkalmából készült.

A német választófejedelmek képmásaival és címereivel díszített korsók, az ún. Kurfürstenkrugok igen népszerűek voltak a 17. században a Német-római Birodalom területén, számos példányuk maradt fenn a világ különböző gyűjteményeiben, így például a kölni iparművészeti múzeumban (ld. itt) vagy a londoni Victoria and Albert Musuem gyűjteményében (ld. itt).

Szerk.: Péter Márta: Reneszánsz és manierizmus. Az európai iparművészet korszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1988. - Nr. 223. (Tompos Lilla, Cserey Éva)

<< Vissza a találati listához