Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Portréfotó - Csányi Károly (1873-1955), az Iparművészeti Múzeum igazgató-őre (osztály-igazgatója) 1902-1932 között

 • Leltári szám:

  FLT 14582

 • Gyűjtemény:

  Adattár - fényképgyűjtemény

 • Készítés ideje:

  1930 KÖRÜL

 • Készítés helye:
 • Jelzés:

  b. l.: Rozgonyi

 • Anyag:
 • Méretek:

  magasság: 36,5 cm
  szélesség: 28,5 cm

Az Országos Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat 1943-ban, 70. születésnapja alkalmából Ipolyi Arnold-Emlékéremmel tüntette ki Csányi Károlyt, akit ebből az alkalomból a Társulat titkára így méltatott:

Ugyanazon ülésén foglalkozott választmányunk az Ipolyi Arnold kitüntető érmünk másodszori adományozásával is és dr. Gerevich Tibor elnökünk javaslata alapján egyhangúan úgy határozott, hogy azt Csányi Károly másodelnökünknek javasolja odaítélni. Csányi Károly ebben az évben tölti be munkás és alkotásokban gazdag életének 70. esztendejét. Mint fiatal építőművész, Steindl adjunktusaként kezdi meg pályáját, foglalkozik műemlék-restaurálásokkal is, de 1904-től kezdve az Iparművészeti Múzeumnak lesz az őre, ahol hamarosan az igazgatói méltóságig emelkedik. Az Iparművészeti Múzeum lett ettől kezdve közel harminc éven keresztül Csányi Károly munkájának színhelye. A múzeum csaknem minden gyűjteménye magán viseli részben még ma is Csányi Károly meghatározásainak és szeretetteljes rendezésének jeleit. A magyar és külföldi bútorok, a keleti és erdélyi szőnyegek, a magyar és külföldi porcelánok egyik legnagyobb ismerőjét tiszteljük benne, akinek a különböző kiállítások katalógusai elé írt előszavai, és az azokban adott emlékmeghatározásai számtalan műtárgyunknak határozták meg helyét egyszer s mindenkorra a magyar iparművészet történetében. (Archaeologiai Értesítő, 1943, p. 191.)

Lichner Magdolna: Csányi Károly (1873-1956), a muzeológus: harminc év az Iparművészeti Múzeum történetéből. Művészettörténeti Értesítő., 47. (1998), 39-52.

Csányi Károly: Az Iparművészeti Múzeum. Magyar Iparművészet., 38. (1935), 8-17.

<< Vissza a találati listához