Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Kisplasztika - A megzavart alvó

Az itáliai származású Franz Anton Bustelli, a német rokokó kisplasztika kiváló mestere 1754-től 1763-ban bekövetkezett haláláig működött a nymphenburgi porcelánmanufaktúrában, mint szobrász-modellmester. Műveinek tematikája igen változatos: chinoiserie figurákat, a rokokó udvarok gáláns gavallérjait és bájos dámáit, a commedia dell'arte szereplőit egyaránt megmintázta. Kisplasztikáit könnyed, kecses mozdulatok és kifinomult arcjáték jellemzi.

A megzavart alvó című szoborcsoport bájos, sajátos ötlete, hogy a keretként, háttérként szolgáló oszlopot a rokokó legjellemzőbb dekoratív elemével, stilizált kagylóra emlékeztető rocaille ívekkel támasztja meg, amelybe, mint fekvő alkalmatosságba helyezi el az alvást tettető, kissé felfuvalkodott ifjút, akit kedvese úgymond xilofonjátékával zavar meg.

Szerk.: Pataki Judit: Az idő sodrában. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeinek története.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2006. - Nr. 127. (Balla Gabriella)

Szerző: Horváth Hilda: Iparművészeti kincsek Magyarországon.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2000. - Nr. 21.

A kiállítást rendezte: Szilágyi András, Szerk.: Péter Márta: Barokk és rokokó. Az európai iparművészet stíluskorszakai.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - Nr. 6.168. (Katona Imre)

Szerk.: Voit Pál: Régiségek könyve.. Gondolat Kiadó, Budapest, 1983. - 22. színes kép

Szerk.: Miklós Pál: Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményei.. Magyar Helikon, Budapest, 1979. - p. 200.

Szerk.: Voit Pál, Csernyánszky Mária: Az Iparművészeti Múzeum mesterművei. 1896-1946.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1946. - p. 13.

<< Vissza a találati listához