Megnevezés: Alkotó: Anyag:
Technika: Készítés ideje: - Készítés helye:
Gyűjtemény: Leltári szám:


Üvegfestmény - Orpheusz

Róth Miksa kompozíciója Ovidius Metamorphoses című művének azt a részletét jeleníti meg, amikor a kedvesét sirató Orfeusz lantjátékával kísért énekével megszelídíti a köréje sereglő vadállatokat. Hitvese: Eurüdiké mérges kígyóra lépett, melynek harapása elragadta őt az élők sorából. Orfeusz alászállt az alvilágba, ahol megindító énekével elnyerte az alvilág urának és úrnőjének jóindulatát. Eurüdiké lelkét visszaengedték Orfeusszal a fenti világba egyetlen feltétellel: Orfeusz nem tekinthet rá, amíg újra a földre nem érnek. Mivel ezt nem tudta megállni, hitvese az alvilág foglya maradt.
Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében található egy másik üvegablak, mely Artemiszt, a vadászat istennőjét ábrázolja attribútumaival: a szarvassal és a kezében tartott íjjal. Az Orfeusz és Artemisz üvegképeket Róth Miksa egy több épületszintet átfogó üvegablak figurális elemeinek másodpéldányaként készítette. A dekorációs program a maga teljességében a Vörösmarty tér 3. szám alatti épületben: az egykori Kasselik Alapítvány üzlet- és bérházának lépcsőházában tekinthető meg. Az 1911-ben befejezett épületet a Giergl Kálmán – Korb Flóris építészpáros tervezte. Orfeusz és Artemisz mellett itt Aphrodité alakja is látható. A sorozat további elemei madarakat, valamint díszedényekből kiemelkedő stilizált virágcsokrokat ábrázolnak.
A fenti sorozattal rokon alkotások Róth Miksa azon madaras-virágos üvegablakai is, melyeket a Kálvin téren 1912 és 1913 között a – Hültl Dezső műegyetemi tanár tervei alapján épített – Gazdák Biztosító Szervezetének Székháza (jelenleg AB AEGON Irodaház) számára kivitelezett.

Szerk.: Csenkey Éva, Gálos Miklós: Tiffany & Gallé e i maestri dell'art nouveau nella collezione del Museo di Arti Applicate di Budapest.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2013. - Nr. 6.10.

Szerk.: Horváth Hilda, Szilágyi András: Remekművek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből. (Kézirat). Iparművészeti Múzeum, Budapest, 2010. - Nr. 134. (Kálosi Ildikó)

Szerk.: Szilágyi András, Horányi Éva: Szecesszió. A 20. század hajnala. Az európai iparművészet korszakai.. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1996. - Nr. 9.168. (Varga Vera)

Varga Vera: A szecesszió művészi üvegei.. Subrosa, Budapest, 1996. - 270.

Gellér Katalin: Róth Miksa (1865-1944). A magyar üvegablak-művészet fénykora. Művészettörténeti Értesítő., 29. (1980). 1980. - 148-154:148.

<< Vissza a találati listához